Sveitsernes hjerte er laget av ost

Tre kyss for å si hei, en vanvittig punktlighet og manisk renslighet – dette er bare noen av sveitsernes mange skikker.

Man forbinder gjerne Sveits med banker, klokker, sjokolade og ost – og selvfølgelig med god grunn. Av disse er det gjerne ost som er fellesnevneren for de forskjellige delene av landet. Sveits er et veldig lite land som er delt inn i 26 kantoner. Vi snakker fire språk, vi har forskjellige TV- og radiokanaler, og noen ganger klarer vi ikke å forstå hverandre. Men uansett hvor du skal dra, fra de grønne åkrene i Fribourg til de steinete fossene i Ticino, vil du alltid finne ost. Og vin. Og mer ost. Det er en del av identiteten vår, like dyrebar som gullet i våre banker.

Sveitsisk ost

Lukten er avslørende. Når du kommer inn på en sveitsisk restaurant, enten du er i New York, Hong Kong eller London, vil du umiddelbart bli ønsket velkommen av den sterke – og markante – aromaen av smeltet ost, lukten av SVEITSISK FONDUE. Og til tross for lukten, sitter folk rundt en gryte med smakfull smeltet ost og dypper en spiss gaffel med et stykke brød i den kremete blandingen. Spesialister vet å snurre gaffelen rundt for å unngå strenger (og å brenne munnen), og pass opp så du ikke mister brødet i kjelen …

Du kan finne fondue-restauranter i nesten alle deler av verden, selv på de mest eksotiske og uventede steder, hvor som helst … bortsett fra i Norge. Kan noen fortelle oss hvorfor? Uvisst årsak er det ingen fonduerestauranter i Oslo, eller i Bergen, eller til og med på Lillehammer, der det sveitsiske laget vant flere medaljer i OL 1994.

Sveitsisk fondue

Swissness Norge ønsker å introdusere dette fantastisk gode og sosiale måltidet som er laget av sveitsisk ost!

Noen ganger, for eksempel i USA hvor folk er vant til å spise smeltet ost (som kommer i et rør!) på pommes frites, er det ikke uvanlig at folk blander Sveits og Sverige. Dette kan forklares med flere likheter enn stavemåten: Sveits har mange fellestrekk med de nordiske landene, som snø, fjell og trehytter (kalt «chalet» i Sveits). Personlighetene til innbyggerne er litt enkle til å begynne med, men varme når du blir kjent med de. Sveits har ingen store byer, men mye natur. De har de berømte Alpene (har du sett Matterhorn på Toblerone-sjokoladen?), vakre innsjøer, turstier og enger som ser ut som postkort når du krysser dem med tog.

Matterhorn, fjell, Sveits, Swissness

Tog er en annen sveitsisk spesialitet. Et høykvalitetsnettverk av jernbanelinjer som tar deg dit du måtte ønske deg, til og med til toppen av fjellene og som (nesten) alltid er i rute.

sveitsisk tog, jernbane

Hvis du har sjansen til å besøke vårt vakre land, vil du se alt dette selv. Hvis du får sveitsiske venner, vil de definitivt ta deg med til en restaurant for å spise fondue sammen.

Og sørg for at du ikke kommer for sent så du går glipp av aperitiffen «Apero» mens man venter på måltidet. Unn deg gjerne et glass frisk og fruktig hvitvin for å forberede ganen, og som, i motsetning til brus eller kaldt vann, ikke forstyrrer den varme osten når den treffer magen!

Sveitsisk vin

Nei, Sveits er ikke et sted hvor man tuller med tradisjon og kvalitet, god mat og hygge. Dette er hva vi har lyst til å introdusere deg til.