Hvordan lage sveitsisk ostefondue hjemme

– her er noen tips og enkle trinn

I denne artikkelen vil du lære å lage sveitsisk ostefondue, og når du oppdager hvor enkelt det er kan du ha fonduefest hjemme!

Forberedelser: Fem minutter
Koketid: Ti minutter
Ingredienser: Sveitsisk osteblanding, hvitvin, hvitløk og kirsch.

For sveitsere er den eneste betydningen av ordet «fondue» ostefondue. Med tradisjonen og historien denne maten har i Sveits er det slik at alle andre retter med en dyppe-i-felles-potten en «fondue-noe», som eksempelvis fondue chinoise (tynne okseskiver i buljong) og fondue bourguignonne (stekt storfekjøttfilet i olje). «Fondue» og dets varianter fungerer som hovedretter og aldri som multikursmåltider eller forretter.

Valentine? Nyttårsaften? En datekveld? Med hvitvin til fonduen kan det ikke gå galt! Det er en fellesnevner ved ostefonduen som gjør den til en utmerket måte å feire høytider sammen med familie eller venner.

Ostefondue har svært enkle ingredienser (hvis man kan røre skikkelig og tåle kjøkkenvarmen, er ostefondue noe alle klarer å lage). I tillegg til den koselige og innbydende luften, føles ostefondue som en spesiell matbit hver eneste gang.

Visste du at det er forskjell mellom å ha «fondue» og «ostefondue»? Med ekte fondue bruker man sveitserost for å få et rikt, glatt og kremet produkt som smaker fantastisk sammen med hvitvin.

Introduksjon

Du må smelte osten på en komfyr ved å bruke en fonduekjele av riktig merke, størrelse og materiale. Når fonduen koker og har smeltet flytter du den til fondue-kokesettet på bordet.

Slik gjør du

  1. Ta frem fonduekjelen din og sørg for at den er ren. Gni bunnen og innsidene med hvitløk for å gjøre gryten klebrig.
  2. Hell i ostepakken og hvitvinen (følg pakningsrådet).
  3. Varm fonduekjelen på komfyren.
  4. Fortsett med omrøring til det koker. Hell på ekstra vin hvis det begynner å tørke ut. Rør skikkelig i kjelen, men ikke for raskt!
  5. Skru av ovnen, tilsett krydder om du vil, og gjerne noen dråper kirsch (sveitsisk fargeløs konjakk) før du flytter kjelen til varmesettet på bordet ditt.
  6. Du bør skjære brødet i munnfull-store terninger med mye skorpe. Noen foretrekker kanskje brødet ekstra sprø, så du bør kutte det opp noen timer før gjestene kommer. Vi anbefaler brød med tykk skorpe fordi det fester seg bedre til gaffelen når det er dyppet i fonduepotten. Spydene blir varme så pass tungen!

Merk: Vær spesielt oppmerksom sammen med små barn når osten er varm!

Sveitsisk fondue serveres best umiddelbart fordi osten klumper seg sammen når den avkjøles. Osten holder seg kremaktig og dryppbar ved å bruke et justerbart varmestativ for jevn temperatur. Fest en brødbit til gaffelen, rør forsiktig inn i osten og nyt den himmelske smaken.

Forsikre deg om at du skraper bunnen og sidene en eller flere ganger per dukkert for å forhindre at osten brenner eller fester seg til sidene.

Brødbiter

Hva går i osten?

Brød: Deilig, klassisk og sprø er noen ord som beskriver brødsaus-kombinasjonen. Skjær den i store terninger.
Babypoteter, brokkoli, gulrøtter og andre favorittgrønnsaker. Vær gjerne kreativ.

Det er også viktig å få varmen riktig. For høy temperatur vil klumpe osten, og en for lav temperatur vil ikke smelte den. Om du bruker varmekilder med gass, hold lav varme for å unngå feil.

Ostesausen blir tykkere etter hvert som det blir mindre i kjelen, så du må fortsette å røre mens du gradvis senker varmen.

Du kan skru av varmen når det er lite ost igjen og fortsette å skrape osten av til du bare har en liten sirkel igjen. Du kan da ganske enkelt lirke den av. Blant de sveitsiske er nettopp den stekte restebiten en skikkelig godbit.

Merk: Bordskikk er like viktig som det å spise fondue. Ingen dobbeltdypping! Trekk fonduen av gaffelen med tennene, og ikke la gaffelen være inn i munnen!

Om sveitsisk kirsch i ostefonduen

KirschEn kirschwasser eller kirsch er en klar, fargeløs konjakk som tradisjonelt er laget med dobbel destillasjon av morellokirsebær (en mørkfarget sort av det sure kirsebæret). Imidlertid er den nå også laget av andre sorter kirsebær. Kirsebærene er gjæret hele, inkludert steinene deres. I motsetning til kirsebærlikører og kirsebærbrandy, er ikke kirschwasser søt. Kirsch produseres noen ganger via destillasjon av gjæret kirsebærjuice.

De beste kirschwasserne har en raffinert smak med subtile smaker av kirsebær og en svak bitter-mandelsmak som stammer fra kirsebærfrøene.

Mens kirsch gjør fonduen din rikere, klarer mange sveitsere seg også uten det.

Pærer eller epler kan fungere hvis ovenstående ikke er tilgjengelig. Kirsch er ganske enkelt det beste valget selv om det kan være vanskelig å få tak i.

Destillater av drue kan også være et godt alternativ å velge dråper fra. Grappa eller Eau-de-vie er best, mens cognac ikke er å anbefale. Erstatningen din bør imidlertid være et nært forhold til kirsch. Et ikke-søtt, klart, fruktdestillat.

Husk at ostefonduen må være riktig tilberedt, ikke bare varmet gjennom til osten smelter. Det meste av alkoholinnholdet fordampes. Sveitsiske barn spiser fondue sammen med de voksne, og med god håndtering kan barna enkelt ta del i dette deilige måltidet.

Et fonduesett?

Når du har laget din første ostefondue vil du innse hvor enkelt og rimelig dette er. Det er passende både som middag, kveldskos og fester. Kremet ostefondue med hvitvin vil aldri slutte å imponere, så det kan være lurt å investere i et skikkelig fonduesett.

Det kan være frustrerende å bruke komfyren for å holde temperaturen på fonduen. Ikke bare kan osten tykne og bryte opp, men den blir også fort klumpete. En fonduekjele kommer med et innebygd dobbeltkjelesystem for å opprettholde en konstant temperatur.

Et passende fonduesett med brenner sparer deg for å gå tilbake til komfyren hver gang osten blir kald. Det gir litt teft til matopplevelsen din, holder fonduen kremaktig og smaksfull, og gjør seg godt på bordet.

En siste anbefaling fra oss er å sørge for at du har nok fonduegafler til alle.

Nyt!

Nettbutikk